Er du fan af krimi og gys, så er denne guide til de bedste seriemorderfilm noget for dig. Vi dykker ned i nogle af de mest ikoniske film, der har sat standarden for genren, og giver dig indsigt i, hvorfor de er værd at se.

Lad os tage et kig på de bedste seriemorderfilm! Når det kommer til gyserfilm og thrillere, er der få subgenrer, der fanger publikum som seriemorderfilm.

Blandingen af ​​spænding, psykologi og ren rædsel kan skabe uforglemmelige filmiske oplevelser. Faktisk er det den slags, der kan være lige så stærk, når det ses på den lille skærm. De kommer ind under huden på så mange effektive måder.

Måske er det fordi, de afspejler nogle af de historier, vi hører om i nyhederne. Selvfølgelig sidder vi blot i vores egen lille verden og ser en film, men det virkelige liv adskiller sig ikke så meget. Med seriemorderfilm får vi detaljer og baggrund i stedet for clickbait-overskrifter uden substans.

Hvis du er fan af denne mørke og spændende genre, er her en liste over nogle af de bedste seriemorderfilm, du ikke bør gå glip af. De fleste af dem kan også ses mere end én gang. Ofte mange gange!

Forskellige slags seriemorderfilm

Filmene på denne liste repræsenterer nogle af de bedste i seriemorder-nichen. Hver af dem giver et unikt og skræmmende indblik i de mørkeste hjørner af den menneskelige psyke.

Uanset om du foretrækker psykologiske thrillere, true crime, klassiske gysere eller overnaturlige elementer, bør denne liste have noget, der kan tilfredsstille din trang til spænding og gys.

Her er vores liste over de bedste seriemorderfilm

Listen nedenfor er i kronologisk rækkefølge, men naturligvis ikke fyldestgørende. Vi har blot valgt at fremhæve nogle af de mest ikoniske og seværdige i subgenren.

Vi starter ud med en film, der ikke engang har haft officiel premiere endnu: Longlegs. Uden tvivl vil denne film snart begynde at optræde på forskellige “Bedste seriemorderfilm”-lister. Den er ude i den amerikanske biografer fra den 12. juli 2024.

Herhjemme får Longlegs først dansk premieredato via Scanbox den 8. august.

Longlegs (2024)

Longlegs er en af ​​de mest ventede udgivelser i 2024, og den siges at give et skræmmende og intenst kig ind i en morders sind. Denne film skaber allerede inden premieren buzz for sin rå skildring af mord og komplekse karakterer.

Den er skrevet og instrueret af Oz Perkins (The Monkey). Han er søn af Anthony Perkins, der medvirkede som Norman Bates i Hitchcocks kultklassiker Psycho (1960), hvilket er den ældste film på denne liste.

Med andre ord begynder og slutter vores liste med en Perkins.

Holy Spider (2022)

Holy Spider er inspireret af sande begivenheder og følger en journalists jagt på en seriemorder i Iran. Filmens grove realisme og brutale scener har givet den en række priser og var Danmarks bud på en Oscar-kandidat.

The Batman (2022)

Selvom The Batman primært er en superheltefilm, inkorporerer den elementer fra en seriemorder-thriller. Inklusiv en skræmmende version af The Riddler, der vil holde dig på kanten af ​​dit sæde. Instrueret af Matt Reeves.

Bones and All (2022)

En unik blanding af romantik og gys, Bones and All følger livet for en ung kvinde med en trang til kød. Denne films uhyggelige og foruroligende fortælling gør den klart værd at se.

Piggy (2022)

Piggy er en psykologisk gyserfilm, der følger en mobbet teenager, der støder på en seriemorder. Filmens følelsesmæssige dybde og skæve vinkel vil holde dig fanget.

The Black Phone (2021)

I The Black Phone bliver en ung dreng bortført af en maskeret morder. De overnaturlige elementer og den pulserende spænding skaber en skræmmende oplevelse. Og så er den baseret på en Stephen King-historie – og der kommer en 2’er i 2025!

Ukendt oprindelse / Unknown Origins (2020)

Ukendt oprindelse / Unknown Origins kombinerer tegneserieverdenen med et seriemordermysterie. Filmens godt udtænkte plot og interessante karakterer gør den til et frisk bud på genren. Kan ses på Netflix.

Den gyldne handske (2019)

Den gyldne handske er en foruroligende skildring af den virkelige morder Fritz Honka. En grov og foruroligende film, der ikke holder sig tilbage med at vise alle de rædsler, der foregik.

Det er en af ​​de relativt få seriemorderfilm baseret direkte på en sand historie!

I Saw the Devil (2010)

Dette sydkoreanske mesterværk er en brutal og ubarmhjertig fortælling om hævn. I Saw the Devil er kendt for sin yderst intense handling og psykologiske dybde.

The Chaser (2008)

En anden perle fra Sydkorea, The Chaser, følger en tidligere kriminalbetjent, der er blevet alfons, mens han jagter en seriemorder. Filmens ubarmhjertige tempo og gribende historie gør den til et “must-watch”.

I Saw The Devil – seriemorderfilm

Zodiac (2007)

Zodiac er instrueret af David Fincher og er en omhyggelig skildring af den berygtede Zodiac-morder. Filmens detaljerede fortælling og stjernepræstationer har gjort den til en klassiker i genren.

Perfume (2006)

Perfume er en unik og visuelt flot film om en mand med en ekstraordinær lugtesans, der bliver morder for at skabe den perfekte duft. Dens kunstneriske og mørke fortælling er ret unik og uforglemmelig.

Historien er også lavet som en tysk Netflix-miniserie.

Saw (2004)

Saw genoplivede gysergenren med dens snedige fælder og psykologiske twists. Filmens brutale atmosfære og chokerende slutning efterlod et varigt indtryk på publikum.

Franchisen kører stadig (dog ikke altid lige så godt), og Saw XI udkommer i 2025.

Memories of Murder (2003)

Memories of Murder, der er baseret på sande hændelser, er en gribende sydkoreansk film, der kombinerer krimi og mørk humor. Dens overbevisende fortælling og stærke præstationer har givet den international anerkendelse.

Monster (2003)

Charlize Theron leverede en Oscar-vindende præstation i Monster, en biografisk film om en af de få kvindelige seriemordere, Aileen Wuornos. Filmens rå skildring af Wuornos’ liv er både hjerteskærende og skræmmende.

Igen en seriemorderfilm baseret direkte på en seriemorder fra det virkelige liv.

Den røde drage (2002)

En prequel til Ondskabens øjne. Den røde drage dykker ned i Hannibal Lecters forskruede sind og hans forhold til FBI-agenten Will Graham. Filmens spænding og psykologiske kompleksitet gør den til en værdig tilføjelse til filmserien.

Frailty (2001)

Frailty er en rystende fortælling om en mand, der tror, ​​han er på en mission fra Gud for at udrydde dæmoner forklædt som mennesker. Filmens twists og uhyggelige atmosfære vil få dig til at gætte med helt til slutningen.

Instrueret af afdøde Bill Paxton, der også medvirkende sammen med Matthew McConaughey. Dette er en voldsomt undervurderet genreperle og en af mine personlige favoritter.

Hannibal (2001)

Hannibal fortsætter historien om Dr. Hannibal Lecter og tilbyder et mere grafisk og intenst indblik i hans liv. Filmens mørke temaer og stærke præstationer gør den til en gribende efterfølger til Ondskabens øjne.

American Psycho (2000)

Christian Bales portrættering af Patrick Bateman i American Psycho er ikonisk af en grund. Denne films satiriske bud på 1980’ernes yuppiekultur, kombineret med dens foruroligende vold, har gjort den til en kultfavorit.

Baseret på den meget succesrige roman af Bret Easton Ellis.

The Cell (2000)

The Cell er en visuelt vild film, hvor en psykolog kommer ind i sindet på en komatøs seriemorder for at redde det seneste offer. Dens unikke koncept og slående billeder adskiller den fra andre seriemorderfilm.

Med Vincent D’Onofrio i en skræmmende skildring og Jennifer Lopez i en af ​​hendes bedre præstationer.

Summer of Sam (1999)

Instrueret af Spike Lee, der med Summer of Sam fanger paranoiaen og kaosset under “Son of Sam“-drabene i New York City. Filmens stærke karakterer og spændte atmosfære gør den til en oplagt inklusion på listen.

The Bone Collector (1999)

I The Bone Collector opsporer en lam kriminalbetjent og hans partner en seriemorder. Filmens spændingsfyldte plot og stærke præstationer holder seerne engageret fra start til slut.

Kiss the Girls (1997)

Morgan Freeman har hovedrollen som kriminalbetjenten Alex Cross i Kiss the Girls, en gribende thriller om en morder, som kidnapper og torturerer unge kvinder.

Snuff (1996)

Snuff udforsker den mørke verden af ​​undergrundsfilm og en seriemorder, der dokumenterer sine forbrydelser. Dens foruroligende emne og grove stil har gjort den til en kontroversiel, men spændende film.

Se7en (1995)

Se7en er en mørk og atmosfærisk thriller om to betjente , der jager en seriemorder, der bruger de syv dødssynder som sin modus operandi. Filmens dystre tone og chokerende klimaks (“What’s in the box?”) har gjort den til en klassiker. Samtidig er det en af mine egne favoritter.

Det er også endnu en seriemorderfilm fra instruktør David Fincher og manuskriptforfatter Andrew Kevin Walker. Deres seneste samarbejde var The Killer (2023).

Copycat (1995)

Sigourney Weaver og Holly Hunter spiller hovedrollerne i Copycat. En film om en kriminalpsykolog og en kriminalbetjent, der sporer en morder, som efterligner berygtede seriemordere. Dens intelligente plot og stærke præstationer gør filmen yderst engagerende.

Ondskabens øjne (1991)

Denne ikoniske film introducerede publikum til seriemorderen Hannibal Lecter, spillet af Anthony Hopkins. Ondskabens øjne er et studie i at opbygge solid spænding og psykologisk rædsel.

Filmen vandt hele fem Oscar-statuetter til hovedrollerne Jodie Foster og Anthony Hopkins samt til instruktør og manuskriptforfatter. Sidst, men ikke mindst, vandt den for bedste film!

Bemærk venligst: Vi anerkender, at man i Manhunter (1986) mødte karakteren “Dr. Hannibal Lecktor” portrætteret af Brian Cox. Han spillede sammen med William Petersen som Will Graham. Stavningen af efternavnet er anderledes, men det er stadig den samme sultne Hannibal.

Disse to karakterer blev i øvrigt senere hovedpersonerne i Hannibal-serien med Mads Mikkelsen og Hugh Dancy i hovedrollerne.

Cruising (1980)

Med Al Pacino i hovedrollen dykker Cruising ned i den underjordiske S&M-homo-subkultur i New York City, hvor en undercover betjent jagter en seriemorder. Filmens kontroversielle emne og intense atmosfære gør den til en unik film i genren.

Instrueret af William Friedkin (Eksorcisten).

Taxi Driver (1976)

Martin Scorseses Taxi Driver er en hjemsøgende og intens skildring af urban fremmedgørelse, der fører hovedpersonen ud i frit fald til dyb vanvid. Robert De Niros præstation som Travis Bickle, en mentalt ustabil taxachauffør (“You talkin’ to me?”), er uforglemmelig.

Psycho (1960)

Alfred Hitchcocks Psycho er et skelsættende værk i seriemorder-nichen. Filmens ikoniske brusebadsscene med Janet Leigh (mor til final girl-ikonet Jamie Lee Curtis), og den skræmmende præstation af Anthony Perkins som Norman Bates, har cementeret dens plads i filmhistorien.

Forfatter

  • Nadja "HorrorDiva" Houmøller

    Jeg kan huske den første gyser, jeg så, da jeg var ca. 8-9 år. Det var nemlig 'Poltergeist', som min far havde optaget, og jeg efterfølgende sneg mig til at se, mens jeg var alene hjemme. Og det var på trods af, at min far udførligt havde lavet et grøn/gul/rød-system over hvilke film, jeg måtte se og ikke se... 'Poltergeist' var selvfølgelig en af de røde. Siden da har jeg haft en massiv interesse i at se gyserfilm, og jeg har altid fulgt med i hvilke kommende gysere, der var undervejs. Jeg foretrækker uden tvivl de lidt nyere gyserfilm. Et udpluk af mine favoritfilm: El orfanato, [REC], The Others, 28 Days Later, Eden Lake, The Descent, Se7en, Drag Me to Hell, The Mist, Haute Tension, Martyrs, The Strangers, The Cabin in the Woods. Udover min store interesse for horror-genren, har jeg også studeret 'Art of Film' på Berkeley, Californien, USA.

    Vis alle indlæg