WOUNDS er en ny gyserfilm på Netflix. Mere præcist er vi ude i et paranoidt psykologisk gyser-mysterie. Det lyder ret vildt, og det er det også. Denne Netflix film er et seriøst mindfuck, der føles som det modsatte af en “feel good”-film. Læs hele vores Wounds anmeldelse her!

Wounds er en ny gyser på Netflix, der har været ret længe undervejs siden sin Sundance Film Festival premiere i januar 2019. Filmen er et gyser-mysterie, hvor det er paranoia og overnaturlige elementer, der driver plottet frem.

På mange måder er Wounds en slow-burner, men det bliver aldrig kedeligt. Om noget er denne Netflix-film en “feel bad” oplevelse, hvor man føler sig decideret beskidt bagefter – og ikke på nogen god måde.

Alligevel må vi anbefale den herfra, for man sidder altså med åben mund og rynket pande det meste af filmen. Med andre ord rammer den altså noget og holder hele vejen. Selvom mange nok vil blive irriteret over slutningen, der ikke er så definitiv som nogen nok vil foretrække.

Læs også: Vores forklaring af slutningen i Wounds (på engelsk) >

En solid trio skaber filmen

Nøglekaraktererne i Wounds skabes af tre skønne skuespillere. Det drejer sig om Armie hammer, Dakota Johnson og Zazie Beetz. Du kender sikkert allerede disse tre skuespilere, men ellers kommer her en hurtig “reminder” til, hvorfra du måske kender dem. 

Armie Hammer spillede Winklevoss tvillingerne (yep, begge to) i The Social Network (2010) og havde en af hovedrollerne i den Oscar-vindende film Call Me by Your Name (2017). Dakota Johnson kender mange nok fra Fifty Shades of Grey mens genrefans måske mere tænker på Suspiria remaken. Og Zazie Beetz er på vej mod stjernerne med roller i både Deadpool 2 og Joker

Læs også: Vores anmeldelse af Joker her >

I Wounds er det disse tre skuespillere, der skal bære hele historien frem. De gør det virkelig godt, og især Armie Hammer får mest at lege med og gør det virkelig godt.

Foruden disse tre primære skuespillere, er der også en række biroller, der spilles af velkendte ansigter. Vi har Karl Glusman fra The Neon Demon og Natdyr samt Kery Cahill fra The Walking Dead. Derudover er der Brad William Henke, som mange nok vil genkende fra Netflix-serien Orange Is the New Black eller som den noget gustne onkel fra M. Night Shyamalan filmen Split.

Wounds (2019) anmeldelse – Netflix gyserfilm

Det er ikke nogen rar oplevelse

Bevares, gyserfilm skal ikke som sådan være en “rar” oplevelse. Der er dog forskel på, om man hygger sig med en blodig slasher eller sidder trykket tilbage i sædet under et psykologisk gys. Wounds er klart mest af det sidste, men der er ret meget fysisk ubehag inde over.

Man føler sig, som nævnt indledningsvist, nærmest beskidt, når filmen er slut. Hele vejen igennem er det et ubehag, der gennemsyrer hele fortællingen. Det kommer til udtryk gennem både lys og billede samt (ikke mindst) Armie Hammers præstation. Hans karakter, Will, er ude i et regulært forfald.

Slutningen af Wounds skal nok skabe en del debat, da den er relativ åben på mange måder. Personligt synes jeg dog, at det bidrager til hele den voldsomme oplevelse. På mange måder minder Wounds mig om både Jacob’s Ladder og John Carpenter filmen In the Mouth of Madness. Begge film bør man virkelig få set, hvis man er gyserfan (selvom især sidstnævnt er lidt svær at få fat på).

Wounds (2019) anmeldelse – Netflix gyserfilm

Se Wounds på Netflix nu!

Wounds er et gyser-mysterie, der nok vil dele seerne. Nogle vil hade filmen, mens andre vil synes, den er forvirrende eller måske endda kedelig undervejs. Filmen er skrevet og instrueret af Babak Anvari, som også var manden bag den fantastiske Under the Shadow

Under the Shadow er en gyser, der blev så populær, at den senere hen blev kaldt et drama, da den begyndte at vinde priser. Bevares, vi kan kalde den et gyser-drama og være nogenlunde enige. Har du ikke set Under the Shadow, kan den virkelig anbefales. Hvis der er én ting, man ikke kan beskylde Babak Anvari for, så er det, at man er ligeglad med hans film. 

Det samme gælder Wounds, der i hvert fald nok skal vække nogle følelser hos publikum – gode såvel som mindre gode.

Filmen havde oprindeligt premiere på Sundance Film Festival helt tilbage i januar 2019. Allerede dengang blev der talt en del om filmen, som endda er blevet splittet mellem to af de største platforme inden for streaming. Hulu satte sig på udgivelsen i USA, mens Netflix nappede rettighederne til resten af verden, hvor de (trods alt) er absolut størst.

Hvis du skal se Wounds, så gør det gerne hurtigt og undgå både spoilers og alt for mange holdninger. Du skal nok selv have en holdning til filmen, når du har set den!

Wounds kan ses på Netflix fra fredag den 18. oktober 2019.

FAKTA

Instruktør: Babak Anvari
Medvirkende: Dakota Johnson, Armie Hammer, Zazie Beetz, Karl Glusman

Plot

Bartenderen Will samler en mobiltelefon op, der er tabt i et slagsmål. Han begynder at modtage uhyggelige beskeder – og snart er han fanget i et mareridt.

Forfatter

  • ScreamQueen

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg