TAROT aka DEATH CARD er en gyserfilm med en aldersgrænse på 15 år, så du kan forvente jumpscares, men ikke alt for meget blod. De praktiske effekter er i højsædet, men historien er for overfladisk. Læs vores anmeldelse af Tarot-filmen her!

TAROT er en ny gyserfilm, du nu kan se som “biograffilm derhjemme” – det vil sige, at den er udkommet digitalt til forhøjet pris. Som med enhver gyserfilm med en aldersgrænse på 15 år, er udpenslet vold og de mere hede scener udeladt.

Det er aldrig et problem for mig, så længe historien og karaktererne fungerer. Men selvom denne gyserfilm er 90 minutters solid underholdning, kom den aldrig rigtig ind under huden på mig. Det er den slags gyserfilm, jeg kan se en aften og blive OK underholdt, men jeg ville ikke overveje at gense den.

Alligevel kan jeg ikke kritisere den alt for meget, fordi den ikke er dårlig. Den er bare heller ikke rigtig god.

Læs videre på vores anmeldelse af Tarot nedenfor. Du kan købe den digitalt fra den 17. juni 2024. Den udkommer nogle uger senere som lejefilm, og over sommeren kommer den også på DVD og Blu-ray.

Horror + Horoscope =  Horrorscope

Denne gyserfilm fra 2024 er baseret på romanen “Horrorscope”, som også var den originale titel på Tarot. Jeg må indrømme, at jeg syntes denne originale titel var bedre. Især fordi den virker mere gyser-inspireret fremfor bare at opkalde filmen efter de velkendte Tarot-kort.

Omvendt, så følger sådan en titel naturligvis stilen fra den populære gyserfilm-franchise Ouija.

For at det ikke skal være løgn, valgte vi i Danmark at kalde den Death Card i biografen. Men udenfor biografen er det altså den amerikanske titel, der er anvendt. Ja ja, det skal ikke være nemt at hitte rundt i gyserfilmene, når en film endda kan have flere titler inden for kort tid.

Under alle omstændigheder møder vi i Tarot en gruppe venner, der ignorerer reglerne for Tarotlæsning. De bruger kortene til at læse hinandens horoskop, som jeg ikke engang vidste var en ting. Desværre er dette særlige sæt Tarot-kort forbandet, så de kommer til at slippe en grusom ondskab løs.

Nu bliver de så konfronteret med den skæbne, som kortene forudsagde. For vores gruppe af venner kan samtlige tarotlæsninger tolkes på én eller anden måde til at betyde døden. Og det er det, vi ser ske. En efter en går forudsigelserne i opfyldelse og er en vej hen til deres død.

Med andre ord er vi lidt ude i en Final Destination-situation, hvor deres skæbne (tilsyneladende) er besejlet. Og slutstationen for dem alle, er en ret brutal død, der venter lige om hjørnet. Inklusiv ret kreative dødsscener.

TAROT / DEATH CARD – Anmeldelse | Overnaturlig gyserfilm

Et godt cast, men overfladiske karakterer

Jeg må indrømme, at jeg ikke havde nogen reelle forventninger til Tarot, så – for mig – var det en behagelig overraskelse at se en masse praktiske effekter. Væsner fra Tarotkortene kommer for at hente hvert offer, og med én iøjnefaldende undtagelse er effekterne stort set praktiske.

Komplet med komplicerede og imponerende masker og make-up. Det er faktisk ret skønt at se!

Jeg nød også virkelig skuespillerne, der er castet i Tarot. Det er bare problematisk at dræbe dem én efter én og samtidig få dem til at eksistere i en eller anden form for vakuum. Deres lille verden består udelukkende af denne gruppe venner.

Selv når de begynder at dø, ser vi dem aldrig rigtig tale med deres familie eller interagere med nogen andre. Dét er da mærkeligt!

Hvad er endnu værre, så resulterer det i en meget overfladisk historie, hvor karaktererne er uhyggeligt tæt på at være papfigurer. Skuespillerne portrætterer deres respektive karakterer med integritet og ofte en kæk tilgang til at være med i en gyserfilm. Men vi ved jo, de dør lige om lidt.

Det er ærgerligt, at når vi kommer tæt på at se, hvad en person har af værdier, så bliver vedkommende dræbt. Og så er det videre til den næste. Alligevel er jeg nødt til at give kredit til castet. Det består for det meste af skuespillere, du har set før – og helt sikkert vil se igen.

Fra Harriet Slater (Indiana Jones and the Dial of Destiny), Adain Bradley (Wrong Turn: The Foundation) og Avantika (Mean Girls) til Jacob Batalon (Ned fra Spider-Man), Wolfgang Novogratz (Assassination Nation), Larsen Thompson (The Midnight Club) og Humberly González (Utopia Falls).

Olwen Fouéré tilføjer dybde

Der er én person udover gruppen af venner, der alle består af unge voksne. En person, der kender til disse kort og muligvis kan hjælpe dem.

Hun er portrætteret af den geniale Olwen Fouéré, der bare vælter sig i genreproduktioner disse år. Fra Texas Chainsaw Massacre til Cult Killer og The Watchers.

Hvis man castede hende i en film med Lin Shaye og Betty Buckley, ville vi få “The Golden Girls of Horror”, og jeg elsker det. Dét er da en gylden (tøhø!) mulighed, der bare ligger lige til højrebenet.

Se Tarot i hjemmebiografen nu!

Som nævnt ovenfor blev Tarot tidligere kaldt Horrorscope efter den bog, den er baseret på, som Nicholas Adams skrev. Manuskriptforfattere og instruktører af filmen er Spenser Cohen & Anna Halberg. Ja, de er både medforfattere og medinstruktører, hvilket er noget, vi ser ret meget med gyserfilm i disse dage.

Et af de bedste (og mest succesfulde) eksempler er Talk to Me (2023).

Selvom Tarot ikke er i nærheden af ​​Talk to Me‘s niveau med hensyn til at være en brutal og skræmmende gyser med dybde, formår den at underholde. Jeg kan dog ikke ignorere, at selvom Talk to Me er på alle mine toplister og kunne være et fast inventar til Halloween eller enhver fredag ​​den 13., vil Tarot ikke være det.

Det er filmoplevelsen alt for generisk til. Vi ser denne gruppe venner bukke under for deres skæbne én efter én. Ikke kun bliver man ret kold over for de mange dødsfald – især da man aldrig rigtig når at kende karaktererne – men slutningen af Tarot er også virkelig tandløs.

Faktisk er slutningen af ​​Tarot nok bare for pæn til mig. Det er det berømte sidste søm i kisten i forhold til at være en film af typen “once was enough”. En skam, da den snildt kunne have været mere og bedre.

Tarot havde premiere i de danske biografer under titlen Death Card den 2. maj og er ude digitalt fra den 17. juni 2024.

FAKTA

Biografpremiere: 2. maj 2024
VOD-premiere: 17. juni 2024
DVD/Blu-ray-premiere: Sommeren 2024
Instruktører: Spenser Cohen, Anna Halberg
Manuskript: Spenser Cohen, Anna Halberg
Medvirkende: Alana Boden, Adain Bradley, Avantika, Humberly González, Wolfgang Novogratz, Harriet Slater, Olwen Fouéré, Larsen Thompson

Plot

Da en vennegruppe bryder tarotkortenes mest hellige regel – brug aldrig andres kort – slipper de uvidende kortenes grusomme ondskab løs. Én efter én bliver de konfronteret med deres skæbne i et kapløb mod døden, hvor de skal forsøge at undslippe kortenes forudsigelser.

Forfatter

  • ScreamQueen

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg