1899 på Netflix er den nye sci-fi-mysterie-serie fra skaberne af den fantastiske sci-fi-gyser Netflix-serie DARK. Denne gang er det ikke en tysk, men derimod meget international rollebesætning. Endda med flere danske skuespillere. Læs vores 1899 sæson 1 anmeldelse her!

1899 er en ny Netflix sci-fi mysterieserie. Der er otte timelange afsnit i sæsonen, som har et meget internationalt cast. Serien er skabt af de samme mennesker, som gav os Dark – den fantastiske sci-fi-gyser Netflix-serie fra Tyskland. Denne gang tales der meget mere engelsk, men ikke udelukkende.

Der tales eksempelvis ret meget dansk! Og vælg nu endelig ikke at se denne serie eftersynkroniseret. Jeg mener, du kunne vælge at gøre det (måske, det var ikke muligt på presse-screeners), men det vil ødelægge din forståelse af alt. Og ja, der er naturligvis undertekster tilgængelige, så du kan følge med.

Læs videre på vores 1899 sæson 1 anmeldelse nedenfor. Du kan se alle otte afsnit på Netflix fra den 17. november 2022.

Denne anmeldelse er baseret på de første seks afsnit, vi fik screeners på.

En meget langsom start, men 1899 tager fart fra afsnit 3

Du bør forberede dig på en ret langsom start på 1899. Faktisk var jeg meget skuffet over de to første afsnit. Mine forventninger var åbenbart for store baseret på, hvem der skabte den. Som allerede nævnt, blev 1899 skabt af de samme, der gav os den fantastiske sci-fi-gyserserie DARK.

SE 1899, HVIS DU KUNNE LIDE DENNE SERIE

1899 er et oplagt valg, hvis du nød at se de tre sæsoner af Dark på Netflix >

Og ja, det kan ses, at denne serie kommer fra de samme skabere. På den gode måde!

Både den overordnede visuelle stil og historiefortæller-følelse er den samme på trods af, at dette er et meget anderledes scenarie. Men hvor Dark havde en stærk og spændende begyndelse, er 1899 for rodet til min smag. Som seer skal du til afsnit 3, før du kan begynde at forbinde prikkerne til noget, der giver mening.

De første to afsnit er som at åbne en kasse med et kæmpe puslespil og smide alle brikkerne på gulvet. Uden at vide hvilket billede, puslespillet i sidste ende vil vise. Så får du langsomt en idé om nogle elementer i det endelige billede, men det store billede er stadig meget uklart.

I løbet af afsnit 3 begynder “brikkerne” at give dig rammerne og nogle retningslinjer, så derfra er det meget bedre. Dybest set skal du læne dig tilbage og observere i løbet af de første to afsnit, som handler om at samle spor mere end at få egentlige fakta.

1899 – Anmeldelse | Netflix Sci-fi-serie

Innovativ på en international måde

Selvom der stadig er nogle tyske karakterer, har 1899 en meget international og mangfoldig rollebesætning. Det betyder, at der tales mange forskellige sprog. Det betyder også, at folk ikke nødvendigvis forstår hinanden og skal stole på at læse kropssprog og bruge de få ord, de hver især genkender.

Jeg elsker dette ved historien i 1899. Det hjælper også dig (eller det var i hvert fald min oplevelse) med at acceptere, at du ikke ved præcis, hvad der foregår. De fleste af karaktererne i 1899 aner jo heller ikke, hvad der foregår.

Og egentlig er sprogbarrieren et stærkt symbol for, hvordan verden stadig fungerer, når man samler folk fra hele verden. Nok taler mange mennesker engelsk, men uden for engelsktalende lande har de fleste af os også et grundlæggende kendskab til mindst ét ​​andet sprog end vores modersmål.

Hvis du har rejst bare lidt internationalt (væk fra Skandinavien og engelsktalende lande), indser du hurtigt værdien af ​​at kunne flere sprog. Dette er også tilfældet i 1899, men det er et meget subtilt plotgreb, der bare dukker op løbende.

Der er ret stor chance for, at især amerikanske seere måske vil kæmpe med dette. For dem er hele verden jo på engelsk (enten naturligt eller “dubbet”). Vi krydser fingre for, at det går, så vi kan få flere sæsoner af denne serie.

Det internationale cast i 1899

Rollelisten omfatter tyske, spanske, franske, engelske, danske, norske, svenske, kinesiske og polske karakterer. Alle taler deres eget modersmål og er portrætteret af folk fra disse lande. Det er ret fantastisk.

Fra Dark ser vi Andreas Pietschmann som den tyske kaptajn på skibet. Et temmeligt stort skridt op af rangstien i forhold til at spille “The Stranger” i Dark. Men også en karakter i stik modsatte position, da han nu er et af ​​de mennesker, der ikke aner, hvad der foregår.

En anden nøgleperson er briten Emily Beecham som Maura. Den polske skuespiller Maciej Musial (The Witcher) spiller Olek, Miguel Bernardeau (Élite) er fra Spanien og Mathilde Ollivier (Overlord) fra Frankrig.

De danske skuespillere tæller også flere Netflix-kendte ansigter med Lucas Lynggaard Tønnesen og Clara Rosager (begge fra The Rain) som søskende, Alexandre Willaume (Equinox) som den sårede patriark og Maria Erwolter (The Ritual) som den gudfrygtige matriark.

Og vi kan med glæde meddele, at der er meget mere (og bedre) materiale, at arbejde med (end The Rain) for især de to unge danske skuespillere, der klarer det virkelig godt!

Se sæson 1 af 1899 på Netflix!

Se 1899 uden at vide noget på forhånd, og undgå spoilers som pesten. Dette er også måden at se Dark og alt andet, hvis man skal have mest muligt ud af det. Alligevel har det en tendens til at være endnu vigtigere med sci-fi og mysterie-drevne plot.

Baran bo Odar og Jantje Friese er de to skabere af 1899. De var også med til at skabe Dark, så det er åbenbart en meget effektiv duo. Vi fik de første seks ud af de otte afsnit af sæson 1, så vi ved ikke engang, hvordan sæsonen ender. Det er derfor dét, vi skal basere vores vurdering på, hvilket er lidt ærgerligt, da den som sagt startede ret skuffende.

Som det altid er tilfældet, kan de sidste par afsnit af en sæson enten løfte eller sænke niveauet for hele sæsonen. For 1899 tror (og håber) jeg, at de vil blæse mig omkuld på en måde, som få serier gør. Eftersom Dark var en af ​​de serier, der formåede at chokere og overraske på de bedste måder, har jeg tillid til disse skabere!

1899 er ude på Netflix fra den 17. november 2022.

FAKTA

Skabere: Jantje Friese, Baran bo Odar
Instruktør: Baran bo Odar
Manuskript: Jantje Friese
Medvirkende: Emily Beecham, Andreas Pietschmann, Clara Rosager, Lucas Lynggaard Tønnesen, Alexandre Willaume, Isabella Wei, Anton Lesser, Mathilde Ollivier, Aneurin Barnard, Miguel Bernardeau, Maria Erwolter, Rosalie Craig, Jonas Bloquet, Martin Greis-Rosenthal, Maciej Musial, Richard Hope

Plot

De otte episoder følger de mystiske omstændigheder omkring et immigrantskibs rejse fra Europa til New York. Passagererne er en blanding af forskellige europæiske nationaliteter – forenet af deres fælles håb og drømme for det nye århundrede og deres fremtid i udlandet. Men deres rejse tager en uventet drejning, da de opdager et andet migrantskib, der driver på åbent hav. Det, de finder ombord, vil forvandle deres vej til det forjættede land til et rædselsfuldt mareridt, der forbinder hver af passagerernes fortid gennem et spind af hemmeligheder.

Forfatter

  • ScreamQueen

    Ja, man hedder jo ikke ScreamQueen, fordi man sidder upåvirket og ser gyserfilm. Jeg er dog blevet mere hardcore, og skriger ikke så meget længere. Alligevel har jeg oplevet at have en fransk bulldog plantet på skødet under en hel film, fordi jeg skreg inden for de første fem minutter. Hun (altså hunden) mente tilsyneladende, at jeg skulle beskyttes, og det passede mig fint. Jeg elsker de psykologiske gyserfilm og historier om overlevelse - om så det er ude i rummet med "Alien" eller bare hardcore kamp som i "You're Next" er ligegyldigt. Jeg elsker nok bare at se seje kvinder sparke røv. Og det hele må gerne være lidt overdrevet, så jeg ikke ser monstre i skyggerne efterfølgende. Derudover ELSKER jeg (måske af fornævnte årsag) diverse gyser-komedier, men til gengæld HADER jeg, når dyr kommer til skade. Det er et åndsvagt virkemiddel og bare fantasiløst. Heldigvis bruges det ikke lige så meget i gyser-genren, som det gør i eksempelvis komedier. Og så siger man, at det er gyserfans, der er afstumpede. Sikke noget pjat! Nyhederne er da mere uhyggelige end skuespillere, der lader som om.

    Vis alle indlæg